לאחר יותר מחמש שנים של קונפליקט, סוריה נשארה אחד המקומות המסוכנים ביותר בעולם להיות בו ילד, כאשר 8.4 מיליון ילדים סורים, מחוץ ובתוך שטחי המדינה, זקוקים לסיוע הומניטרי.
הסכסוך הממושך גרם למשבר ההומניטרי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, והפך את סוריה ליצרנית הגדולה ביותר בעולם לעקורים ולפליטים. 2.8 מיליון ילדים נאלצו לעזוב את בית הספר בעקבות המלחמה. יותר מ2.5 מיליון חיים כפליטים במדינות השכנות או נמצאים במנוסה בחיפוש אחר מקום בטוח.
בסוריה, אלימות הפכה להיות דבר שבשגרה. היא הגיעה לבתים, לבתי הספר, לבתי החולים, למרפאות, לפארקים, לגני שעשועים ולכל פן בחייהם של הסורים. קרוב ל -7 מיליון ילדים חיים מתחת לקו העוני, מה שהופך ילדותם לילדות של אובדן ושל קיפוח.
בעבור מיליון בני אדם בסוריה, החיים הפכו לסיוט אינסופי – בפרט בעבור מאה אלף ילדים החיים תחת מצור. ילדים נהרגים ונפצעים על בסיס יומיומי, הם מפחדי ללכת לבית הספר או אפילו לצאת לשחק. הם שורדים עם מעט מזון, וכמעט ללא כל גישה לתרופות. השנה, האו"ם תיעד 84 התקפות על בתי ספר ברחבי סוריה, עם לפחות 69 ילדים שאיבדו את חייהם, ורבים אחרים שנפצעו.
אחד מתוך 3 ילדים סורים נולדו לאחר תחילת הסכסוך לפני חמש שנים – והמציאות היחידה שהם מכירים היא זו של מלחמה, אלימות ופחד, למעלה מ-151,000 ילדים נולדו פליטים מאז 2011. בסך הכל, על פי הערכות יוניסף, 8.4 מיליון ילדים – יותר מ-80% מאוכלוסיית הילדים בסוריה – מושפעים מהסכסוך.
יוניסף זיהתה כ-1,500 הפרות חמורות נגד ילדים בשנת 2015. יותר מ -60 אחוזים מהפרות אלה, היו מקרים של הרג או הטלת מום כתוצאה משימוש בחומרי נפץ באזורים מאוכלסים. יותר משליש מהילדים האלה נהרגו בתוך בית הספר או בדרכם לבית הספר או בחזרה ממנו.
במדינות השכנות של סוריה, מספר הפליטים גבוה כיום בכמעט פי 10 מאשר היה בשנת 2012. מחצית מכלל הפליטים הם ילדים. למעלה מ -15,000 ילדים ללא ליווי מבוגרים או ילדים שהופרדו ממשפחותיהם, חצו את גבולות סוריה.
חמש שנים לאחר פרוץ המלחמה, מיליוני ילדים גדלו מהר מדי והקדימו את זמנם ככל שהמלחמה נמשכת, ילדים נלחמים מלחמה של מבוגרים, הם נושרים מבית הספר כדי לסייע בפרנסה, בעוד בנות נאלצות להינשא בגיל צעיר.
בשנים הראשונות של העימות, רוב הילדים שגויסו בידי כוחות וקבוצות חמושים היו נערים בין הגילאים 15-17, והם שמשו בעיקר בתפקידי תמיכה הרחק מקווי החזית. עם זאת, מאז 2014, כל הצדדים לסכסוך גייסו ילדים בגילאים צעירים בהרבה - בגיל 7 - ולעתים קרובות ללא הסכמת הוריהם.
למעלה מ-50% מהילדים שגויסו בשנת 2015 היו מתחת לגיל 15, לעומת פחות מ -20% בשנת 2014. ילדים אלה מקבלים הכשרה צבאית ומשתתפים בלחימה, או תופסים עמדות מסכנות חיים בקו החזית, כולל נשיאה ושמירת נשק, איוש מחסומים, וטיפול ופינוי פצועי מלחמה. הצדדים לסכסוך הם משתמשים בילדים להרוג, כולל תליינים או צלפים.
אחד האתגרים המשמעותיים ביותר עבור יוניסף הוא לדאוג לחינוך לילדים. שיעורי הנוכחות בבית הספר בסוריה הגיעו לשפל המדרגה. יוניסף מעריכים כי יותר מ -2.1 מיליון ילדים בתוך סוריה, ו- 700,000 במדינות השכנות, נמצאים מחוץ למערכת החינוך. בתגובה, יוניסף ושותפים נוספים השיקו את “No Lost Generation Initiative”, אשר מחויבת להחזיר למידה ולספק הזדמנויות לצעירים.
לא מאוחר מדי עבור הילדים הסורים. הם ממשיכים לקוות לחיים של כבוד ושל אפשרויות. הם עדיין מוקירים חלומות של שלום ויש להם הזדמנות להגשים אותם.
במהלך שנת 2015, יוניסף ורשת גדולה של שותפים מקומיים ובינלאומיים, הצליחו לספק סיוע למיליוני ילדים בתוך סוריה ובמדינות שכנות.
בתוך סוריה:
-
סופקה גישה למים בטוחים ליותר מ -7.9 מיליון בני אדם.
-
חיסונים - 2.9 מיליון ילדים חוסנו נגד נגיף הפוליו, בזכות כך לא דווחו מקרי פוליו חדשים בארץ מאז ינואר 2014.
-
יוניסף סיפקו חומרי למידה נגישים למיליון ילדים, גם באזורים שקשה להגיע אליהם, זאת דרך הדפסת והפצת ספרי לימוד. הדבר נעשה משום שנזקים לתשתיות מנעו את האפשרויות להדפיס באזור.
-
כמעט 841,000 ילדים קיבלו תמיכה פסיכולוגית.
סיוע לילדים סורים במדינות השכנות:
-
סופקו ליותר מ -2.5 מיליון בני אדם מים ראויים לשתייה ומים מקומיים.
-
למעלה מ -16 מיליון ילדים מתחת לגיל 5 חוסנו נגד פוליו.
-
עזרו ל-630,000 ילדי פליטים להירשם להשכלה פורמלית.
-
סופקו שירותי תמיכה נפשיים למעל 377,000 ילדים.
-
מעל 139,000 ילדים קיבלו אספקת החורף כוללים שמיכות, בגדים וחימום.
בעבור הילדים הללו, מה שמונח על כף המאזניים הוא לא פוליטיקה – אלא העתיד שלהם. לאחר שאיבדו את בתיהם, את בתי הספר, את קהילותיהם ואת יקיריהם, הסיכוי שלהם לבנות לעצמם עתיד גם הוא עשוי להיאבד בקרוב.
יוניסף נמצאים בשטח כבר מתחילת הקונפליקט, ועוזרים לגייס את הסיוע ההומניטרי הגדול ביותר בהיסטוריה, ובשיתוף פעולה הדוק עם שותפים פועלת על מנת לספק חינוך, מים, טיפול רפואי וחיסונים, הגנה פיזית, תמיכה פסיכולוגית, ובגדים לילדים בסוריה, פליטים ילדים סוריים בעיראק, בירדן, בטורקיה, בלבנון, במצרים ובמדינות אחרות.
ילדים רבים מבלים מזה כבר מספר חורפים במקלטים מאולתרים ללא הגנה נאותה מהקור.