top of page

זכויות הילד הן השקעה חיונית בעתיד בר קיימא שלנו עצמנו. זכויות אנוש מתייחסות לכל הילדים. שמירה על זכויות אלו מסייעת לבנות את הקהילות החזקות והמשכילות שהן גורם חיוני ליצירת סביבה עסקית יציבה, מקיפה ופרודוקטיבית.

 

יוניצ"ף, ארגון Global Compact של האו"ם וארגון Save the Children עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם עסקים, ילדים, חברות אזרחיות ובעלי עניין אחרים, על מנת לפתח את מערך העקרונות המקיף הראשון אשר יוכל להנחות חברות במגוון  המלא של הפעולות הנדרשות על מנת לכבד ולתמוך בזכויות הילד במקום העבודה, בשוק ובקהילה.

 

העקרונות הם פרו-אקטיביים, ומדגישים את החשיבות של עקרון ההימנעות מגרימת נזק. העקרונות מקדמים ותומכים בנוסף בפעולות חיוביות, אשר יכולות לסייע ביצירת ערך עבור ילדים, קהילות ועסקים כאחד. הם "מדגימים כיצד חברות יכולות לכבד ולתמוך בזכויותיהם של ילדים במקום העבודה, בשוק, בקהילה ובסביבה".

 

עקרונות זכויות הילד ועסקים מזהים מגוון של פעולות אותן צריכים עסקים לבצע על מנת לכבד את זכויות הילד – למנוע ולטפל בכל השפעה שלילית על זכויות האנוש של ילדים, כמו גם צעדים המומלצים  לביצוע לכל העסקים על מנת לסייע בתמיכה וקידום בזכויות הילד. העקרונות מזהים את העוצמה החיובית העצומה של עסקים, גדולים וקטנים כאחד, ומבקשים לקדם נהלים עסקיים מיטביים. העקרונות קוראים לכלל קהילת העסקים ברחבי העולם להעריך את השפעתה על זכויותיהם של ילדים, ולנקוט בצעדים על מנת ליצור שינוי לטובת הילדים.

 

עשרת העקרונות מזהים פעולות הנדרשות מכל העסקים על מנת לכבד ולתמוך בזכויות הילד.

 

עקרון 1 מתווה שלוש פעולות ליבה, אותן יש לבצע על מנת להשיג את אותה אחריות תאגידית הנדרשת לכיבוד זכויותיהם של ילדים

מחוייבות ברמת כללי מדיניות (policy commitments)

ביצוע צעדי בדיקות נאותות (due diligence)

תיקון (remediation)

כמו כן, הוא מעודד את כל העסקים להתקדם מעבר לשלב מתן הכבוד לזכויותיהם של ילדים, לקראת הצעדים הבאים של תמיכה וקידום זכויות הילד. פעולות אלה מבוססות על ארבעת העקרונות הבסיסיים של זכויות הילד: השרדות והתפתחות, דאגה לאינטרסים המיטביים שלהם; השתתפות וחופש הביטוי וטיפול שווה, ללא תלות במעמדם כגון גזע, מין או נכות. 

 

תשעת העקרונות הנותרים מעודדים עסקים ליישם פעולות ליבה אלו, באמצעות בדיקת ההשפעה של כל פעילויותיהם וקשריהם על ילדים, בכל הנוגע למקום העבודה, השוק, הקהילה והסביבה. עקרונות אלו ניתנים למיפוי לפעולות במסגרת:

 

מקום העבודה

עקרון 2 •  עבודת ילדים

עקרון 3 •  עובדים צעירים, הורים ומטפלים

עקרון 4 •  הגנה ובטחון ילדים

 

השוק

עקרון 5 •  מוצרים  ושירותים

עקרון 6 •  שיווק ופרסום

 

הקהילה והסביבה

עקרון 7 •  סביבה ואדמה

עקרון 8 •  ביטחון

עקרון 9 •  מקרי חירום

עקרון 10 • פעילות קהילה ופעילות ממשלתית

 

הכותרות המסכמות של אותם עקרונות הן:

1.         לעמוד באחריות שלהן לכבד את זכויותיהם של ילדים, ולהתחייב לתמיכה בזכויות האנוש של ילדים.

2.         לתרום לחיסול מנהג עבודת הילדים, כולל בכל הפעילויות העסקיות ובכל הקשרים העסקיים.

3.         לספק עבודה הוגנת לעובדים צעירים, הורים ומטפלים.

4.         להבטיח את ההגנה והבטיחות של ילדים בכל הפעילויות והמתקנים של העסק.

5.         לוודא כי המוצרים והשירותים הם בטוחים, ולשאוף לתמוך בזכויותיהם של ילדים באמצעות מוצרים ושירותים אלה.

6.         להשתמש באמצעי שיווק ופרסום אשר מכבדים ותומכים בזכויותיהם של ילדים.

7.         לכבד ולתמוך בזכויותיהם של ילדים בכל הנוגע להגנה על הסביבה ולרכישה ושימוש בקרקעות.

8.         לכבד ולתמוך בזכויותיהם של ילדים בהסדרי ביטחון.

9.         לסייע בהגנה על ילדים המושפעים ממצבי חירום.

10.       לחזק את מאמצי הקהילה והממשלה להגן ולהגשים את זכויותיהם של ילדים.

 

 

מדוע אנו זקוקים לעקרונות?

 

למרות שהאג'נדה העסקית והאג'נדה של זכויות האנוש התפתחו באופן משמעותי בשנים האחרונות, הרי שהעקרונות המוצגים כאן עונים על ההזדמנות להבליט בצורה ברורה יותר את נקודת המבט של זכויות הילד. בהקשר של המספר ההולך וגדל של יוזמות בנוגע להיבטים ספציפיים של האינטראקציות בין עסקים לילדים, העקרונות המוצגים מבקשים להוות נקודת ייחוס משותפת, ולהציג חזון קוהרנטי עבור עסקים למקסום השפעתם החיובית ולצמצום השפעתם השלילית על ילדים.

 

על מדינות מוטלת החובה העיקרית להגן, לכבד ולקיים את זכויותיהם של ילדים, אך חברות חייבות לכבד את החוק הבינלאומי, אפילו – או במיוחד – כאשר פעולות הממשלות אינן מספקות בטחונות מתאימים לילדים.

 

העקרונות מכירים בכוח החיובי רב העוצמה של עסקים, גדולים וקטנים כאחד, ומבקשים לתמוך בנהלים עסקיים מיטביים. העקרונות קוראים לכלל קהילת העסקים להעריך ולקחת אחריות להשפעתם על שלומם של ילדים.

 

אז מה יוצא מזה לעסקים עצמם?

 

עסק אשר משלב כבוד ותמיכה בילדים במסגרת האסטרטגיה והפעילות שלו מפיק תועלות עבור ילדים, והחברה בכללותה, והוא עשוי להפיק בנוסף תועלות אמיתיות לעסק עצמו. פעילות חיובית למען זכויותיהם של ילדים יכולה לבנות מוניטין, לשפר את ניהול הסיכונים ולחזק את התמיכה החברתית לפעולה – כולל השגה ושמירה על תמיכתם של האנשים החיים ועובדים במקומות בהם מתנהל העסק. מחויבות לילדים יכולה גם לסייע בגיוס ושמירה על כוח עבודה בעל מוטיבציה. לדוגמה, באמצעות תמיכה בעובדים בתפקידיהם כהורים ומטפלים, ובקידום העסקת צעירים וסיוע להבטחה כי הדור הבא יהיה בעל המיומנויות הנדרשות לעסק על מנת לשגשג – אלה הם חלק מהצעדים הקונקרטיים אותם יכול עסק לבצע.

 

מה שטוב לילדים טוב גם לעסקים

 

הגנה על זכויותיהם של ילדים היא נוהל עסקי נכון ומועיל. באמצעות שילוב זכויותיהם של ילדים במסגרת האסטרטגיה, הפעילות והתרבות התאגידית, העסקים לא רק מחזקים את המוניטין וזיהוי המותג שלהם, אלא גם מגדלים את כח העבודה העתידי שלהם ומרחיבים את בסיס הצרכנים שלהם.

 

בנוסף לאימוץ הנהלים וכללי המדיניות שלהם עצמם, העקרונות המוצגים כאן מדגישים כי חברות יכולות להרים תרומה חשובה במיוחד למימוש זכויות הילד באמצעות ניצול השפעתן על מנת לסייע בשינוי גישות חברתיות וקווי מדיניות ציבוריים ומוסדיים.

 

ודבר אחרון, כבוד ותמיכה בזכויותיהם של ילדים במסגרת עסקים ייצרו קהילות בריאות וחזקות, כמו גם שווקים עמידים וכוללניים יותר – אשר שניהם הם תנאים הנדרשים לצורך צמיחה, גידול ושגשוג של המגזר הפרטי.

 

אחריות תאגידית
bottom of page